030 207 2658 September Loopbaan

Hoe loopbaancoach Emma groeigeluk creëert 

‘’Het maakt niet uit waar je werkt, je kunt in iedere baan op zoek gaan naar manieren om te groeien en te ontwikkelen.’’

Emma is loopbaancoach voor September en creëert in haar trajecten groeigeluk voor haar deelnemers. Wij zochten haar op voor een diepte-interview en hebben haar gevraagd wat zij nu eigenlijk zelf vindt van haar beroep en wat haar baan als loopbaancoach zo mooi maakt. 

Emma Ten Brink, loopbaancoach voor September Loopbaan 

Kun je iets vertellen over hoe jouw carrière als loopbaancoach gestart is? 

‘’Ik was zelf altijd al bezig met ontwikkeling en ben op mijn 20e psychologie gaan studeren. Ik kwam er toen achter dat vooral de positieve kant van de psychologie me aansprak. Van onderwerpen als motivatie, beïnvloeding en ontwikkeling werd ik heel enthousiast. Tijdens mijn studie ben ik opgeleid tot trainer en daarna heb ik nog een coachopleiding gedaan. Het werken met groepen doe ik nog steeds en vind ik heel leuk, daarnaast werk ik ook heel graag 1 op 1. Het coachen vraagt weer wat anders van mij dan voor een groep staan. De verdieping, de gesprekken die ontstaan met alle verschillende mensen die langskomen en echt even deel uit maken van iemands leven, dat maakt mijn werk als coach mooi.’’ 

Kun je iets vertellen over jouw manier van coachen? Wat kenmerkt jou als coach? 

‘’Ik hoor vaak terug dat ik aandachtig ben in gesprekken, maar ook dat ik veel humor gebruik. Iets anders wat ik vaak terug hoor is dat ik snel tot de kern kom. Soms zet ik tussendoor ook een oefening in die mensen niet verwachten. Het is vaak een kwestie van uitproberen: wat werkt voor deze persoon? Wat gebeurt er? Ik zie het echt als een gezamenlijk proces wat ontstaat tussen jou als coach en de coachee. Hierbij ben ik af en toe ook prikkelend. Er wordt trouwens ook veel gelachen in de gesprekken, het is ook gewoon leuk en gezellig. Dat vind ik ook belangrijk’’. 

Wat motiveert jou in het begeleiden van mensen?

‘’Het leuke aan mijn werk vind ik dat ik eigenlijk de hele dag door aan de slag ga met wat mensen echt bezig houdt. Je hebt echt contact met degene tegenover je. Het blijft bijzonder om deel uit te mogen maken van hoe iemand zich voelt of hoe iemand naar dingen kijkt. Het helpt dat ik van nature een nieuwsgierig persoon ben. Ik ben altijd benieuwd naar hoe alle verschillende mensen die ik tegenover me heb denken, naar hun persoonlijke verhaal en achtergrond. Zelf ga ik ook eens in de zoveel tijd naar een coach. Soms word ik wakker en denk ik: ik wil iets aanpakken bij mezelf. Dan ga ik daar actief mee aan de slag. Heerlijk vind ik dat!’’ 

Wat zijn voor jou de mooie momenten in een traject? 

‘’Het is altijd mooi wanneer iemand een inzicht krijgt tijdens de gesprekken. Dit kunnen hele kleine en simpele dingen zijn, maar soms met een groot effect. Zeker wanneer het dingen zijn die je herkent uit hoe je je gedraagt in je dagelijkse leven. Dan wordt het ook echt toepasbaar en kun je jezelf gaan uitdagen in spannende stappen. Dat is ook vaak het moment dat het balletje gaat rollen. Het maakt ook niet uit waar je werkt, je kunt in iedere baan op zoek gaan naar manieren om te groeien en te ontwikkelen.’’

Wat vind je de grootste uitdaging in een coachtraject? 

‘’Ik merk vaak dat iemand bij de start van een traject vastzit in gedachten over ‘wat moet ik’, ‘welke voorwaarden van een baan passen’, en ‘sluit deze vacature wel aan bij wat ik kan?’ Wat mensen het liefste zouden willen wordt dan vaak overschaduwd door dit soort gedachtes of onzekerheden. Soms is het een uitdaging om echt te komen bij wat iemand wil en wat iemand daadwerkelijk voelt. Zeker als je het voelen al lang niet meer hebt gevoeld. Hier gaan we dan samen in een traject mee aan de slag. Het bewust maken en koppelen aan concrete stappen is wat ik graag doe. 

Kun je een voorbeeld noemen waarin een coachee groeigeluk ervaarde? 

‘’Ik heb een keer iemand begeleid in zijn loopbaan die de stap nam naar een totaal andere baan. Ik zag degene na een tijd weer voor een opfrisgesprek. Dat is voor mij toch ook een spannend moment, ook al stond hij helemaal achter zijn keuze. Ik was heel benieuwd naar hoe het met hem ging. Ik vond het heel leuk om te zien dat hij helemaal op zijn plek zat in zijn nieuwe baan en dat hij zelfs binnen zijn nieuwe functie ook weer bezig was zich verder te ontwikkelen. Daar word ik dan ook weer blij van, om te zien dat iemand ook na een traject stappen blijft zetten.’’

Kun je een tip geven voor iemand die dit leest en die het gevoel heeft vast te zitten in zijn of haar baan? Wat zou een mooie eerste stap zijn om verder te komen? 

‘’Waar mensen vaak mee starten als ze toe zijn aan een volgende stap, is direct vacatures zoeken of bijvoorbeeld Linkedin afstruinen. Ik denk dat je eerst veel beter met anderen in gesprek kunt gaan. Toen ik zelf nog niet precies wist welke kant ik op wilde, ben ik met veel verschillende mensen uit mijn omgeving gaan praten over wat voor werk zij allemaal deden. Ik ben dus eerst gaan onderzoeken. Ik merkte toen dat er veel meer mogelijkheden ontstonden dan toen ik er alleen over nadacht in mijn hoofd. Je hoeft niet meteen actie te ondernemen of iets ‘moeten’ van jezelf. Voor mijzelf hielp het erg om eerst gesprekken aan te gaan en pas daarna de koppeling naar mezelf te maken. Dit zou ik anderen ook aanraden’’. 

Meer weten over Loopbaancoaching?

Wil jij ook aan de slag met Emma of een andere loopbaancoach? We voeren loopbaangesprekken in Utrecht, Rotterdam en Amsterdam. Neem contact op met annikameerman@septemberloopbaan.nl

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Neem dan gerust contact met ons op!

  info@septemberloopbaan.nl
 (030) 265 7658