030 207 2658 September Loopbaan

Het geheim voor een gelukkige carrière!

We zien vaak dat deelnemers van coachgesprekken zich afvragen: waar word ik blij van? Wat voor werk wil ik nog jaren blijven doen? Dat is natuurlijk een lastige vraag om aan jezelf te stellen. Velen van ons hebben meerdere interesses, en elke sector heeft wel zijn voor- of nadelen. In deze blog geven we je een aantal inzichten en tips, gebaseerd op de opvattingen van de organisatie 80000 hours, die onderzoek doet naar welke carrières de grootste positieve sociale impact hebben. 

 

De ‘perfecte baan’

Voordat je een grote keuze maakt overdenk je die vrijwel altijd. Je vraagt je misschien af: waar zou ik gelukkig van worden? Of: In welke sector kan ik mijn eigen talenten inzetten voor een maatschappelijk verschil? Daarnaast staat er ook een hoge druk achter het kiezen van de “goede keuze”. Je werkt gemiddeld 80000 uur in je leven, en daar wil je het liefst ook plezier in beleven, toch? De organisatie 80000 hours (een online hulpcentrum voor het vinden van een goede carrière) heeft samen met de University of Oxford een onderzoek gestart naar de meest effectieve manier van het vinden van de “perfecte” baan. Hun conclusie? Carrière adviseurs leggen de nadruk vandaag de dag op het verkeerde element.

 

Jouw passie

Honderden jaren lang kozen mensen het werk wat hun ouders deden. Was jouw vader timmerman? Dan leerde je al vroeg het vakwerk van hem om later ook een goede timmerman te worden. Iets later, in 1980 maakte de mensen niet per se uit of ze met tegenzin naar hun werk gingen. Het ging uiteindelijk om het geld verdienen om te kunnen overleven. 

De huidige generatie groeit op met een heel ander carrièreadvies: je moet je passie en geluk volgen. Het “volgen van je passie” gaat vandaag de dag om 3 dingen. Ten eerste het ontdekken van je grootste interesses. Deze stap ligt natuurlijk redelijk voor de hand. Ten tweede: vind een baan die bij die interesse past. De derde stap? Ontwikkel je skills in dat bepaalde vakgebied, en pluk de vruchten ervan. Maar word je gelukkig als je je passie volgt? Is het echt zo dat de meest gemotiveerde mensen het succesvolst zijn?

Recent onderzoek uit Canada laat zien dat een grotere meerderheid faalt bij het volgen van de passie. Zo gaven studenten bijvoorbeeld ijshockey en dansen aan als hun grootste drijfveer. Maar, zoals je wellicht zelf al kunt stellen, niet iedere student wordt een professionele ijshockeyer. Dus samengevat: het volgen van je passie is niet gegarandeerd succesvol. 

 

Andere focus

Volgens Benjamin Todd, de eigenaar van de organisatie 80000 hours, moeten we ons focussen op veel meer dan onze eigen passie en geluk. Juist in deze tijd is het goed om na te denken over wat jij wilt bijdragen aan de wereld. Benjamin: “Ik denk dat je niet uit moet gaan van je eigen interesses en passie als het gaat om het vinden van een goede carrière. Daarmee bedoel ik niet dat je interesses niet belangrijk zijn, maar als het aankomt op goede belangrijke keuzes zijn interesses niet een bepalende factor”. Denk maar eens terug aan de interesses die je 10 jaar geleden had. Interesses staan niet vast, die zijn flexibel. Andere dingen zijn veel bepalender, zoals je eigen “skills” en mindset.

Nu vraag je je vast af, waar moet ik dan wel voor kiezen? 80000 hours heeft er een oplossing voor: “Een carrière waarbij je anderen helpt en de wereld een betere plek maakt. Uit onderzoek is gebleken dat het helpen van de medemens en bijdragen aan andere sociale kwesties de basis is voor een gelukkige carrière”. 

Wil jij je resterende 80000 uur gelukkig spenderen? Kies dan niet alleen voor je passie, maar juist iets waar je goed in bent, en waarin je anderen kan ondersteunen. Ontdek, leer nieuwe vaardigheden en stop nooit met leren! Vanuit deze mindset, zal een goede carrière voortvloeien. 

Ben je benieuwd naar meer tips over het kiezen van een nieuwe baan? Klik hier voor meer informatie! 

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Neem dan gerust contact met ons op!

  info@septemberloopbaan.nl
 (030) 265 7658