030 207 2658 September Loopbaan

Loopbaancoaching: weer met plezier naar je werk!

Altijd al getwijfeld over je studie of je huidige baan? Droom jij weleens van werken in een hele andere sector, of is dat niet realistisch? In dit blog lees je dat dat helemaal niet onrealistisch hoeft te zijn! Loopbaancoach Margret Schmitter vertelt je alles over wat loopbaancoaching inhoudt en of dit wel bij jou past. Lees snel verder!

 

Talenten en eigenschappen

Margret werkt als als freelance coach bij September Loopbaan. Afgelopen jaar was er een subsidie voor loopbaancoaching beschikbaar vanuit de overheid, genaamd het NL Leert Door ontwikkeltraject. Inmiddels is het traject afgelopen, maar er zijn veel mooie resultaten uit voortgekomen die ze graag wil delen. Margret: “Tijdens de gesprekken met mensen die twijfels hebben over hun werkveld kijk ik eigenlijk bij welke andere baan hun talenten en eigenschappen ook kunnen passen. Door over hun loopbaan in gesprek te gaan kunnen ze daadwerkelijk beslissen of ze de volgende stap aandurven. Dat geeft ze vaak een nieuwe, frisse boost om door te gaan”.

 

Maatwerk

Nu vraag je je vast af, hoe ziet zo’n loopbaanadviestraject eruit? Margret: “Vanuit die subsidie kreeg ieder persoon 4 uur coachingsadvies. Bij de meeste personen werd dit verspreid over 4 gesprekken van 1 uur”. Het adviestraject zelf is bij Margret altijd maatwerk. “Loopbaanadvies geven is sowieso altijd persoonlijk en dus maatwerk. Je kijkt daarbij goed wat hij of zij nodig heeft en daar speel je dan op in.” 

 

Uit alle sectoren

De beroepen van mensen die bij Margret aankloppen voor advies zijn heel divers. “Ik heb mensen uit het onderwijs, uit de horeca en de luchtvaartwereld, tandartsassistentes en nog veel meer! En binnen die gesprekken zijn de doelen dan ook weer erg verschillend. Een tandartsassistente wilde bijvoorbeeld niet echt van baan wisselen, maar wilde vooral sterker in haar schoenen staan tegenover collega’s en leidinggevende. Een ander voorbeeld is een coachingstraject met een rijinstructeur, die vanwege een fysieke beperking haar beroep niet meer kon uitoefenen. Na het traject is zij gestart als begeleider bij een dagbesteding. Daar word ik echt enthousiast van! Zo word elk traject op maat gemaakt”. Voor mensen die wel echt van baan wilden wisselen kwam een bepaalde sector toch wel verdacht vaak naar boven. Margret: “Wat me echt opviel is dat veel mensen een praktischer en ambachtelijker beroep wilden gaan doen, zoals meubelmaker. Dat bleek in de praktijk vaak moeilijker dan gedacht, dus kijken we ook hoe realistisch de gewenste droombaan is!”

 

Uitdaging

Soms was het nog best een uitdaging om tot een nieuw beroep te komen. “Af en toe waren er juist mensen met veel nieuwe interesses die eigenlijk te veel wilden. Soms keek ik ook naar wat diegene in het verleden interessant heeft gevonden en of we dat een beetje konden terughalen. Bij die mensen maakte ik vaak gebruik van de methode ‘de Loopbaantrechter’. Hierbij keek ik samen met de coachee in het kort naar hoe het leven is gegaan tot nu toe, en vervolgens naar een aantal wensberoepen. Daarna ga ik met de coachee kijken naar een aantal kernwoorden die in die beroepen zitten, om op basis daarvan weer een mooi ontwikkelplan op te stellen”. 

 

Vervolg

En werkt het traject dan ook? Margret: “Jazeker! Ik heb al van meerdere mensen teruggekregen dat ze een nieuwe baan hebben gevonden in de richting van het loopbaanadvies. Sommige daarvan zijn (daarnaast) begonnen aan een nieuwe studie die daarop aansluit, dus dat is ook erg mooi om te horen. Loopbaancoaching hoeft niet alleen te betekenen dat je wisselt van baan, maar een loopbaancoach kan jou ook adviseren over ontwikkeling binnen je huidige baan. Het is zo leuk om te zien hoe je mensen kan begeleiden naar een volgend hoofdstuk in hun leven. Dus als je twijfelt, loopbaanadvies is erg aan te bevelen!`

 

Ben je benieuwd naar meer informatie over loopbaancoaching? Klik hier voor meer informatie!

 

 

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Neem dan gerust contact met ons op!

  info@septemberloopbaan.nl
 (030) 265 7658