030 207 2658 September Loopbaan

Wees effectief, verander van perspectief!

Door: Ariënne Post, loopbaancoach bij September Loopbaan

Merk jij weleens dat je vastzit in een bepaalde gedachtenlijn? Of dat je mensen niet meekrijgt met jouw idee? Ben je benieuwd hoe je in een gesprek begripvol blijft, in plaats van in de weerstand te schieten? De sleutel zit in jezelf. In de manier waarop je de dingen bekijkt. Je bent veel effectiever als je iets vanuit meerdere perspectieven kunt benaderen. 

 
“When you change the way you look at things, the things you look at change.”
Wayne Dyer
 
Wisselen van perspectief

Onderstaande waarneemposities uit de NLP (een effectieve methode voor inzicht in drijfveren en motivaties) helpen je om zaken vanuit een andere invalshoek te benaderen. Probeer de posities eens uit en ga na welke je het makkelijkst aanneemt. Wat verandert er door in een andere positie te stappen? Welke nieuwe inzichten of mogelijkheden krijg je hierdoor?

 
  • Positie 1: ‘Zelf’

In deze positie kijk, voel, denk, proef, hoor, ruik je de wereld vanuit jezelf. Elk mens heeft zijn eigen referentiekader. In feite is dit jouw subjectieve werkelijkheid.

 
  • Positie 2: ‘Ander’

In deze positie kijk, voel, denk, proef, hoor, ruik je de wereld vanuit de ander. Je leeft je volledig in en wordt als het ware even de ander. Hoe is het om in deze situatie in zijn schoenen te staan?

 
  • Positie 3: ‘Meta’

In deze positie ben je een soort observator en bekijk je de situatie tussen jou en de ander van een afstandje. Door de afstand kun je objectiever waarnemen en de dynamiek ontdekken tussen jou en de ander.

 

Stress verstart

Stress zorgt ervoor dat je vast komt te zitten in de waarneempositie van jouw voorkeur. Het verstart als het ware de hele situatie. Het betekent een vernauwing van je waarneming. Met als gevolg dat je in hetzelfde cirkeltje blijft denken, doen en voelen. Door actief te wisselen van waarneempositie, ben je in staat om dit referentiekader te verruimen, de ander beter te begrijpen en effectiever te communiceren.

Tip: van perspectief wisselen werkt niet alleen op werk, maar ook in lastige situaties in je familie of gezin.

 

Een begripvol gesprek

Wil jij begripvol blijven in een gesprek en niet in de weerstand schieten? Zorg er dan voor dat je niet altijd vanuit stress in hetzelfde perspectief blijft hangen. Verander eens van positie en zie welke nieuwe mogelijkheden ontstaan!

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Neem dan gerust contact met ons op!

  info@septemberloopbaan.nl
 (030) 265 7658