030 207 2658 September Loopbaan

Zo pak je jouw onzekerheid aan!

Ben je wel eens onzeker over jezelf? En heb je het idee dat je onzekerheid jouw groeimogelijkheden in de weg zit? September Loopbaan-coach Arousse Tiedema heeft een handige tip voor je!

Arousse is lang werkzaam in geweest in human resources management (HRM). Uiteindelijk heeft ze een coachopleiding gedaan met een specialisme op burn-out preventie.“Omdat ik een achtergrond heb in HRM kan ik makkelijk zien waar mensen tegenaan lopen. Dit helpt mij erg in mijn baan als loopbaancoach.”.

Kindrol
Arousse merkt soms dat iemand die het loopbaantraject doet met onzekerheid over zichzelf zit. “Het zijn geen onzekere mensen, het zijn mensen met een onzeker deel. Ze zijn onzeker over wat ze kunnen. Wat dan gebeurt is dat ze in een kindrol terecht komen. Dit geeft het transactionele analyse goed weer. Je hebt daar drie rollen: ouderrol, volwassenrol en kindrol. Mensen met onzekerheid kruipen dus erg in die kindrol. Wat je dan krijgt is dat ze in de communicatie, relatie en interactie zich als “kind” gedragen.
De ander met wie ze te maken hebben reageert daar vaak op vanuit de ouderrol. Die gaat hem of haar pamperen of juist kritisch afwijzen. Dat helpt iemand met onzekerheid niet om in z’n kracht te komen.”.

Bron: Vertrouwen in je klas

Basisovertuiging
Mensen met een onzeker deel schieten in een soort reflex als zij zich onbehaagd voelen of zich in een onzekere situatie bevinden. “Zij hebben een houding waarin ze overtuigd zijn dat zij zelf niet oke zijn, maar anderen wel. Het is een basisovertuiging die ze soms als een automatisch jasje aantrekken. Door die onzekerheid gaan ze onzekere situaties vermijden, waardoor ze ook groeimogelijkheden of ontwikkelingsmogelijkheden kunnen mislopen. Mijn rol is dan om hen weer in hun kracht te krijgen, dat ze weer naar de volwassenrol gaan.”.

Volwassenrol
Wat erg helpt volgens Arousse is om samen naar het transactionele model te kijken en te oefenen om in die volwassenrol te treden. “Door in die volwassenrol te treden neem je verantwoordelijkheid voor jezelf. We kijken samen naar hoe je stappen gaat zetten om op dat level te komen.”.

Signaleer onzekerheid
Arousse heeft een vraag opgesteld waaraan je zelf kan signaleren hoe het met jouw (on)zekerheid zit. “Voor welke waarde wil jij staan en welke doelen horen daar voor jou bij? Kijk dan eens of jij wel de juiste stappen zet, zodat je naar dat doel toe gaat en dus naar die waarde die daarachter hangt. Hierin zullen mensen met dat onzekere deel merken dat ze af en toe niet durven. Of dat ze worden getriggerd worden met gedachten zoals ‘Ja maar, dat kan ik toch niet’. En daar duikt dan dat onzekere deel op.”.

Zo signaleer je dus of je last hebt van je onzekerheid. Maar daarna komt de vraag: wat ga je daarmee doen? “Merk jij dat het onzekere deel in de weg zit van je loopbaan? Ga dan eens in gesprek met een loopbaancoach om erachter te komen waar jouw onzekere deel vandaan komt, en hoe je dit kan ombuigen om wel je doelen te behalen.”.

Arousse

Wil jij ook met Arousse of een andere loopbaancoach aan de slag? Vraag dan een gratis oriënterend gesprek aan!

Geschreven door Anne Zandee

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Neem dan gerust contact met ons op!

  info@septemberloopbaan.nl
 (030) 265 7658